10 feb

“Wat als het wel lukt?”- workshop “Presenteren & Pitchen”

Presentatietrainer Chris Alfons

Personal branding, bewustwording en focus, authenticiteit en mindset” – kernwoorden uit de workshop “Presenteren & Pitchen” die op dinsdag 9 februari verzorgd werd door Chris Alfons. Chris is eigenaar van Presentatietraining Chris Alfons, gevestigd in de stad Groningen. In voorbereidingsgesprekken werden vraagtekens gezet bij de impact van een online sessie. Chris is iemand die zijn enthousiasme en gedrevenheid in een fysieke sessie feilloos weet over te brengen op zijn gehoor. Er was dus twijfel. Werkt zoiets ook wel in een online situatie? Echter, zorgen om niets, zo bleek tijdens deze workshop die via Teams gegeven werd.

Personal Branding heeft alles te maken met hoe je jezelf als merk neerzet. Zaak is jezelf als ondernemer positief en zichtbaar op de markt te zetten, aldus Chris. Zorg ervoor dat je als ondernemer consequent bent in je presentatie naar buiten toe? Wees je daarbij bewust van de impact van berichten op social media!

De deelnemende studenten werden uitgenodigd om bij aanvang van de workshop een pitch te geven, waarin zij zichzelf en hun beoogde onderneming presenteerden. Telkens werden de overige deelnemers in de gelegenheid gesteld de nodige feedback te geven.  Stelregel daarbij was: “niemand vertelt je hoe het moet. Je bepaalt zelf wat je met deze feedback doet”.

In een bijzonder prettige en ontspannen sfeer werden de studenten een aantal praktische tips aangereikt om bewuster en rustiger te presenteren. “Wees bewust van wat je doet en focus daarop (Minset)”. Chris gaf als advies te focussen op het durven, niet te luisteren naar de stemmetjes die je onzeker maken. Een goed hulpmiddel daarbij is geconcentreerd adem halen. Ingelaste stiltes creëren meer rust en kunnen bijdragen tot meer aandacht van je publiek (“Enjoy the Silence”).

Schroom en onzekerheid kunnen bij een presentatie heel verlammend werken. Het advies dat Chris de studenten meegaf was: Vraag jezelf niet af: “Wat als het niet lukt?” Soms moet je gewoon onderuitgaan om vooruit te komen. Vraag je daarom af “Wat als het wel lukt?”.

Ook stemvolume en het tempo van een presentatie zijn technische aspecten, bepalend voor het succes van een presentatie. Spreek duidelijk. Heel nuttig is om even te checken bij je toehoorders of zij je goed kunnen volgen. Je creëert op die wijze verbinding, interactie.

Het woordje “eh” zien we veelvuldig gebruikt worden in presentaties. Je kunt daadwerkelijk oefenen om dit af te leren. Chris lichtte toe hoe dat hem uiteindelijk gelukt is.

Naast gesprekstechnische aspecten is het natuurlijk van groot belang dat je authentiek bent wanneer je presenteert. Wees jezelf! Alleen dan creëer je synergie met je toehoorders.

Alle studenten concludeerden na afloop dat dit een bijzonder leerzame workshop geweest was. Wat ook duidelijk bleek uit een aanmerkelijk sterkere tweede pitch, die ieder van hen gaf. De feedback van de medestudenten werd beschouwd als nuttig en opbouwend.

Dank Chris voor deze inspirerende en interactieve presentatietraining!

Voor meer informatie:  https://chrisalfons.nl/presentatietraining/