12 jan

Vraag je af “Wat als het wel lukt?”

Presentatietrainer Chris Alfons

Personal branding, bewustwording en focus, authenticiteit en mindset” – kernwoorden uit de workshop “Presenteren & Pitchen” die op dinsdag 11 januari jl. verzorgd werd door Chris Alfons. Chris is eigenaar van Presentatietraining Chris Alfons, gevestigd in de stad Groningen. I.v.m. de coronaregelgeving werd de sessie online gegeven. De interactie had er allerminst onder te lijden. Deze Teams sessie werd tevens bijgewoond door Mirjam de Graaf, docent en ambassadeur van het Excellentie Programma van Noorderpoort, en Gert Klooster, die Rob Heilijgers per 1 maart op zal volgen als projectleider.

Personal Branding heeft alles te maken met hoe je jezelf als merk neerzet. Zaak is jezelf als ondernemer positief en zichtbaar op de markt te zetten, aldus Chris. Zorg ervoor dat je als ondernemer consequent bent in je presentatie naar buiten toe? Wees je daarbij bewust van de impact van berichten op social media!

De deelnemende studenten werden uitgenodigd om bij aanvang van de workshop een pitch te geven, waarin zij zichzelf en hun beoogde onderneming presenteerden. Mirjam, Gert en Rob voorzagen de pitchers van de nodige feedback.  Stelregel daarbij was: “niemand vertelt je hoe het moet. Je bepaalt zelf wat je met deze feedback doet”.

In een bijzonder prettige en ontspannen sfeer werden de studenten een aantal praktische tips aangereikt om bewuster en rustiger te presenteren. “Wees bewust van wat je doet en focus daarop (Mindset)”. Chris gaf als advies te focussen op het durven, niet te luisteren naar de stemmetjes die je onzeker maken. Een goed hulpmiddel daarbij is geconcentreerd adem halen. Ingelaste stiltes creëren meer rust en kunnen bijdragen tot meer aandacht van je publiek (“Enjoy the Silence”).

Schroom en onzekerheid kunnen bij een presentatie heel verlammend werken. Het advies dat Chris de studenten meegaf was: Vraag jezelf niet af: “Wat als het niet lukt?” Soms moet je gewoon onderuitgaan om vooruit te komen. Vraag je daarom af “Wat als het wel lukt?”.

Ook stemvolume en het tempo van een presentatie zijn technische aspecten, bepalend voor het succes van een presentatie. Spreek duidelijk. Heel nuttig is om even te checken bij je toehoorders of zij je goed kunnen volgen. Je creëert op die wijze verbinding, interactie.

Het woordje “eh” zien we veelvuldig gebruikt worden in presentaties. Je kunt daadwerkelijk oefenen om dit af te leren. Chris lichtte toe hoe dat hem uiteindelijk gelukt is.

Naast gesprekstechnische aspecten is het natuurlijk van groot belang dat je authentiek bent wanneer je presenteert. Wees jezelf! Alleen dan creëer je synergie met je toehoorders.

Alle studenten concludeerden na afloop dat dit een bijzonder leerzame workshop geweest was. Wat ook duidelijk bleek uit een aanmerkelijk sterkere tweede pitch, die ieder van hen tegen het einde van de sessie gaf. De geleverde feedback werd beschouwd als nuttig en opbouwend.

Dank Chris voor deze inspirerende en bijzonder interactieve presentatietraining!

Voor meer informatie: https://chrisalfons.nl