23 dec

‘Vertel niet hoe goed je bent, maar hoe ver je bent’

Alle deelnemers aan de Ondernemersacademie zijn met hun toekomst bezig. Ze hebben plannen om (vroeg of laat) ondernemer te worden. Maar voor hen ziet die toekomst er heel anders uit dan voor oudere generatie ondernemers. Des te interessanter is daarom de workshop ‘ Toekomstgericht ondernemen’, verzorgd door Reina Boels.

Reina noemt zichzelf terecht een multi-ondernemer. Als adviseur richt ze zich volop op toekomstbestendig en duurzaam ondernemen. Daarnaast is ze bij talloze projecten betrokken, zoals het Koplopersproject, een Koekjesfabriek in Wedde, een bed & breakfast in Alteveer Buiten, Meet Ups van VPRO’s Tegenlicht en de Ruilwinkel Westerwolde.

In die ruilwinkel, in het multifunctioneel centrum De Drijscheer in Alteveer, krijgen de studenten een rondleiding, verzorgd door Fabian Kip. Er zijn al 700 deelnemers aangesloten bij dit initiatief, dat er op indrukwekkende manier in slaagt om ‘mensen zonder portemonnee’ toch te kunnen laten winkelen.

Trends

Het past naadloos bij de trends waarmee Reina zelf ook te maken heeft als duurzaam ondernemer. “We gaan van de oude naar de nieuwe economie. Er is een kanteling gaande en dat vergt een hele andere manier van denken. Daarin moet je op zoek naar nieuwe verdienmodellen”, legt ze uit.

Een greep uit die trends: fossielvrij en circulair werken, van bezit naar het gebruik van een product als dienst, digitalisering, sociaal en maatschappelijk ondernemen, duurzame inzetbaarheid, transparantie, ethiek en de omslag van het streven naar winst naar het streven naar maatschappelijke waarde.

De laatste workshop van het kalenderjaar 2022 levert nog een laatste advies op: ‘ Vertel niet hoe goed je bent, maar hoe ver je bent’. Dat doen de deelnemers en dat zullen ze ook in 2023 blijven doen, tijdens workshops, pitch- en netwerkbijeenkomst en (uiteraard) bij de afsluiting van het seizoen, in juni volgend jaar. Dus: op naar die toekomst !