15 jun

Slotavond Ondernemersacademie Oost-Groningen – verrassende pitches!

De drie winnaars van de Ondernemersacademie Oost-Groningen, studiejaar 2018-2019, geflankeerd door hun coaches.

Op 11 juni jl. vond op de Campus te Winschoten de Slotavond van de Ondernemersacademie Oost-Groningen plaats. Er was grote belangstelling voor die avond. De meeste studenten hadden ouders, vrienden en vriendinnen meegenomen. Het merendeel van de coaches en workshopgevers waren present. Daarnaast een aantal vertegenwoordigers uit het onderwijs, bankwezen en veel geïnteresseerde ondernemers.

Gastheer Harm Stel, directeur Campus Winschoten, gaf een korte toelichting over het ontstaan en de ontwikkeling van de Ondernemersacademie. De Compagnons van Zuid en Oost Groningen namen in 2016 het initiatief hiertoe en vonden trouwe partners in Noorderpoort Winschoten en Stadskanaal. De Ondernemersacademie Oost-Groningen wordt financieel gesteund door een Excellentie programma dat ontwikkeld is binnen Noorderpoort. Daarnaast is er een subsidie van LEADER Oost-Groningen, waarvan een deel gedragen wordt door gemeenten in de regio Oost-Groningen.

Projectleider Rob Heilijgers ging tijdens de Slotavond in op de samenwerking met het regionale bedrijfs- en organisatieleven, die een flinke tijdsinvestering in dit project inhoudt van ondernemers en vertegenwoordigers van diverse organisaties. Achterliggende gedachte is: getalenteerde jongeren met ondernemendheid als competentie voor dit gebied behouden, hen overtuigen dat hier voldoende kansen en groeimogelijkheden liggen voor een ondernemers carrière.

Enkele pitches van de studenten waren bijzonder origineel. Studente Merel Koning (plan voor een filmproductiebedrijf) startte met een radslag en toonde heel creatieve beelden en een eigen filmpje.

Student Bart Fridrichs had vooraf alle stoelen voorzien van zijn visite kaartje. Eén daarvan gaf recht op een stalen mand met bierblikjes (gemaakt door een bevriende ondernemer). Deze werd gewonnen door Jaap Blaakmeer van de Rabobank. Deze bank is ook een sterke partner in dit project. Accountmanager Leon Maas heeft de beoordeling van de ondernemingsplannen op zich genomen.

De jury, die de pitches die avond beoordeelde bestond uit Jan Nieboer, voorzitter van de Vereniging van Bedrijven Kanaalstreek, Boudewijn Rosman, voorzitter van de Compagnons, en Gert Smits, bestuurslid van de Ondernemerskring Oost-Groningen.

Cijfers voor de motivatie van de studenten, de beoordeling van hun ondernemingsplan en hun pitches bepaalden uiteindelijk of ze slaagden. Resultaat: elk van de studenten die tijdens de Slotavond een pitch verzorgde is geslaagd. Voor geen van deze onderdelen werd een onvoldoende behaald.

Tenslotte werden hier ook drie winnaars uit geselecteerd: De eerste prijs ging naar Bart Fridrichs, gecoacht door Cilla van Linschoten, werkzaam als senior intercedente bij Pander en Lier in Winschoten. De tweede prijs werd behaald door merel Koning. Zij is gecoacht door Robin Plomp, eigenaar van Pro Motion Pictures in Blauwestad. De derde prijs viel ten deel aan Matthijs Ruiter, die gecoacht is door Jan Nieboer, eigenaar van Nieboer Advies in Stadskanaal. Elk van hen ontvangt een geldprijs, die kan dienen als startkapitaal voor hun bedrijf.

Enkele studenten hebben hun eerste orders en facturen al tijdens het studiejaar uit kunnen schrijven. Ook op deze Slotavond werd al weer overlegd over nieuwe opdrachten!