31 mrt

“Serieuze ondernemers hebben hun administratie op orde”

“De bedrijfsadministratie maak je niet voor de belastingdienst, maar voor jezelf”. Het is één van de vele tips die Ron de Wit van Het Raadhuis Pekela in petto heeft voor de deelnemende studenten aan de workshop. En er volgen nog vele anderen, in de fraaie presentatieruimte die Puuridee in Stadskanaal beschikbaar heeft gesteld.

Ron weet waar hij het over heeft. Meer dan 20 jaar ervaring in het vak heeft hij al opgedaan. Vandaar ook zijn advies: “Zorg ervoor dat je eerst dingen meemaakt, voordat je voor jezelf begint”. Stap voor stap neemt hij de jonge deelnemers aan de Ondernemersacademie mee in de wereld van de bedrijfsadministratie.

Zo leert de groep onder andere dat een Ondernemingsplan wordt gemaakt voordat je met een bedrijf begint, en een jaarrekening tot stand komt na afloop van een ondernemend jaar met je bedrijf. “Wie de administratie op orde heeft, is een serieuze en vaak succesvolle ondernemer”, weet de begeleider van de waardevolle workshop.

Nooit fout

Tegelijkertijd kan ook hij als ondernemer niet in een glazen bol kijken. “Maar een prognose kun je nooit fout doen”, houdt hij de studenten voor. Naast de presentatie en tips, verwijst hij voor een handige website ook naar www.berekenhet.nl En ook wil Ron de Wit één van de deelnemers nog terzijde staan als coach.

Alsof dat nog niet mooi genoeg is, biedt hij ook aan de Ondernemingsplannen van de deelnemende studenten te beoordelen. Die moeten in april worden ingediend, om uiterlijk in mei tot de definitieve versie te komen. Naast dit onderdeel worden de studenten beoordeeld op hun eindpitch bij de slotbijeenkomst én op hun houding en gedrag in dit seizoen.

Voordat die slotbijeenkomst plaatsvindt, in de Campus van Noorderpoort in Winschoten, staat nog een tweetal workshops op het programma. Op dinsdag 11 april leren de studenten wat een gemeente (Stadskanaal) voor een ondernemer kan betekenen. En op dinsdag 9 mei gaat het over internationaal ondernemen bij de Ems Dollard Regio in Bad Nieuweschans.