11 apr

Rechtsvormen en Verplichtingen van een Startende Ondernemer

 

Op dinsdag 9 april 2019 verzorgden advocaat René Luinstra en kandidaat-notaris Bert Gunnink, beiden werkzaam voor De Haan Advocaten & Notarissen, een bijzonder boeiende workshop voor de studenten van de Ondernemersacademie Oost-Groningen. Met ruim 90 juridische specialisten is De Haan Advocaten & Notarissen de grootste juridische dienstverlener van Noord Nederland. Het bureau beschikt over een bovengemiddelde expertise in de maakindustrie, milieu, afval en energie, zorg, bouw- en vastgoed en handel, transport en logistiek.

De locatie voor deze workshop in het kantoor op de zevende verdieping biedt een werkelijk uniek uitzicht over de stad Groningen.  Na een korte toelichting over De Haan Advocaten & Notarissen werd door beide gastheren ingegaan op de diverse rechtsvormen, die gekozen kunnen worden voor een bedrijf en die elk specifiek zijn qua samenstelling, aansprakelijkheid en op fiscaal gebied.

Voor- en nadelen van de eenmanszaak, VOF, CV, Maatschap, BV, vereniging, coöperatie en stichting werden duidelijk uiteengezet op deze avond. Tussen deze rechtsvormen zal de startende ondernemer een keuze moeten maken. Meest geschikte rechtsvorm voor een startende ondernemer is de minst gecompliceerde rechtsvorm, de eenmanszaak.

Daarnaast moet er voor een startend bedrijf een handelsnaam gekozen worden (recht hierop ontstaat door het gebruik ervan) en zijn er verplichtingen als publicatieplicht (inschrijving in het handelsregister – openbaar voor een ieder) en administratieplicht.

Tenslotte kwamen tijdens deze perfect verzorgde workshop ook personeel, de arbeidsovereenkomst, ondernemingsraad en ontslagrecht ter tafel.