14 apr

Rechtsvormen en Verplichtingen van een Startende Ondernemer

Op dinsdag 13 april jl. verzorgden advocaat René Luinstra en kandidaat-notaris Bert Gunnink, beiden werkzaam voor De Haan Advocaten & Notarissen, een bijzonder boeiende workshop voor de studenten van de Ondernemersacademie Oost-Groningen. De locatie was de grote vergaderzaal op de zevende verdieping van het gebouw met een spectaculair uitzicht over de stad Groningen.

Na een korte toelichting over De Haan Advocaten & Notarissen werd aandacht besteed aan de voor- en nadelen van de diverse rechtsvormen, waaruit een ondernemer een keuze moet maken. De eenmanszaak, VOF, CV, Maatschap, BV, Vereniging, Coöperatie en Stichting werden deze avond uitvoerig besproken. Elk van deze rechtsvormen is specifiek van samenstelling, verschilt qua aansprakelijkheid en op fiscaal gebied.

De meest geschikte rechtsvorm voor een startende ondernemer is de minst gecompliceerde rechtsvorm, de eenmanszaak. Dikwijls is een BV na verloop van tijd een logisch vervolg hierop.

Verder is het zaak dat voor een startend bedrijf een handelsnaam gekozen wordt (recht hierop ontstaat door het gebruik ervan) en zijn er verplichtingen als publicatieplicht (inschrijving in het handelsregister – openbaar voor een ieder) en administratieplicht.

Tenslotte kwamen ook andere aspecten van ondernemerschap zoals personeel, de arbeidsovereenkomst, ondernemingsraad en ontslagrecht aan de orde.

Wij danken Rene en Bert voor een bijzonder leerzame sessie!

Voor informatie over De Haan Advocaten & Notarissen in Groningen: https://www.dehaanlaw.nl/vestiging/groningen