26 feb

‘Pluis zo goed mogelijk uit wat je bedrijf kost en wat het kan opleveren’

Welke vijf zaken wil een bank lezen in een ondernemingsplan? Die vraag krijgen de studenten voorgelegd bij de (tweede) workshop van de Rabobank. Stuk voor stuk krijgen ze in het fraaie kantoor in Stadskanaal die vijf belangrijke dingen uitgelegd door de workshopbegeleiders Dennis Martijn en Leon Maas.

Het tweetal behandelt niet alleen de theorie, maar geeft de studenten ook een praktijkgerichte opdracht. Daarbij komen precies die vijf belangrijke zaken aan de orde, die je nodig hebt voor een onderneming: een investeringsbegroting, financiële begroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en de privé uitgaven.

Na de opdracht presenteren de enthousiaste deelnemers hun werk aan elkaar en aan Dennis Martijn en Leon Maas. Ze krijgen er vele goede tips bij, zoals het vragen van een eerlijk uurloon. ,,En hou er rekening mee dat de wereld in korte tijd snel kan veranderen, zoals we de afgelopen jaren hebben gezien met corona en de oorlog in Oekraïne”.

Uitpluizen

Als laatste advies krijgen de studenten te horen dat ze zo goed mogelijk moeten uitpluizen wat hun bedrijf gaat kosten en wat het kan opleveren. ,,Ga steeds een laag dieper. Denk steeds verder, dan gaat het ook steeds meer leven”, houden Dennis en Leon de jonge ondernemers in spé voor. En die zijn één en al oor.

De workshop komt precies op het goede moment, aangezien de studenten in de komende periode daadwerkelijk hun Ondernemingsplan moeten maken. De workshopbegeleiders van de Rabobank bieden ze ook nog eens aan mee te willen kijken en mee te denken. Waarmee ze de leus van de bank waarmaken: de Rabo helpt ondernemers als financieel regisseur.