11 nov

“Met vluchten red je het nooit”

Eerst kennismaken in een prachtige bedrijfsruimte, dan rondgeleid worden, vervolgens geïnspireerd worden door ervaringen, nadenken over je eigen obstakels en kansen en tot slot nog even samen een drankje nemen. Ziedaar de ingrediënten van de derde workshop van het seizoen, over ‘Uitgaan van je eigen kracht’.

Kor van der Flier
(commercieel directeur van de Van der Flier Groep) zorgt voor een goede ontvangst en een prima sfeer. Niet alleen ‘onze’ studenten doen mee aan de workshop, maar ook HBO-student Sander Eelsing, die stage loopt bij Planmeister, het andere bedrijf van Van der Flier. Ruim 730 bedrijven hebben zich al aangesloten bij dit platform.

Na de wederzijdse kennismaking krijgen we een rondleiding door het bedrijf. Eén van de studenten zegt dan al spontaan ‘helemaal in haar nopjes’ te zijn. Teruggekomen neemt Kor van der Flier de deelnemers mee naar het ontstaan, de groei, maar ook de obstakels die het bedrijf in de loop der jaren heeft meegemaakt én overwonnen.

Olifant

Hij gebruikt (via het filmpje van Alan Mc Smith) de metafoor van de olifant die in de jungle woest op je af komt stormen. Wat doe je: vlucht je verschrikt weg, doe je een stapje opzij of treed je de uitdaging tegemoet ? Hoor- en zichtbaar zijn de deelnemers onder de indruk en stuk voor stuk worden ze flink aan het nadenken gezet.

“Met vluchten red je het nooit”, houdt Kor ze zijn eigen conclusie voor. “Wees altijd eerlijk over je situatie en zeker over je financiën, juist als je in de shit zit”, is een ander advies, gebaseerd op eigen ervaringen. “Je bedrijf is wie je bent. De klant doet handel met de persoon erachter”, weet de commercieel directeur als geen ander.

Voordat het gezelschap de waardevolle workshop afsluit met een drankje, heeft Kor nog een aantal uitsmijters in petto. Zoals: “Ik gun jullie veel fouten waarvan je leert. Het gaat er om hoe je daar mee omgaat en hoe je ze oplost”. En wat te denken van: “Als je doet wat je écht leuk vindt, hoef je nooit aan het werk”.