12 mei

“Kan(sen) op de fiets” – Workshop Internationaal Ondernemen

 

Ost Friesland en Groningen, twee culturen die zo dicht bij elkaar liggen. Zijn ze werkelijk zo verschillend als beweerd wordt of zijn er best wel wat overeenkomsten? Ondernemers zijn ondernemers. En als zij elkaars waarden, normen en gewoonten respecteren en zich verdiepen in de regionale cultuur en wat er speelt liggen er enorm veel kansen in beide grensstreken. Samenwerkingsmogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, innovatieve ontwikkelingen en toerisme. Juist die kansen, dat potentieel, willen organisaties als de Eems Dollard Regio (EDR) en de Industrie und Handelskammer für Ostfriesland und Papenburg (IHK) voor het voetlicht brengen. Duitsland ligt bij wijze van spreken in de achtertuin en heb je er als ondernemer een afspraak, dan zou je er zelfs “op de fiets naar toe kunnen”.

Dinsdag 11 mei jl. De laatste workshop van dit leerjaar alweer! En zeker niet de minst belangrijke voor ondernemers in de dop in Oost-Groningen. “Komen jullie wel in Duitsland, zijn jullie er bekend mee?” was de eerste vraag die gastspreker Michiel Malewicz, projectmanager bij de EDR, de studenten stelde. “En zou je er mogelijkheden zien voor jouw bedrijf?” Dan blijkt dat de belangstelling er wel degelijk is maar dat de taal toch nog een barrière vormt. Daar zou tijdens de opleiding meer aandacht aan besteed moeten worden. Het kantoor van de EDR is gevestigd bij de grens in Nieuweschans. De taken die de EDR voor zich weggelegd ziet is het informeren, activeren en enthousiasmeren van ondernemers in het gebied van Wilhelmshaven tot aan Leeuwarden en Osnabrück, met als ultieme doel het verbinden van bewoners en bedrijven. Zo ontstond het INTERREG project Arbeidsmarkt Noord, waarin diverse partners in het Noorden van Nederland en Duitsland de handen ineengeslagen hebben. Doel is om één gezamenlijke grensoverschrijdende onderwijs- en arbeidsmarkt te creëren. Iedereen die te maken heeft met (grensoverschrijdend) wonen, werken of studeren binnen de Eems Dollard Regio behoort in principe tot haar doelgroep. Voor praktijkgerichte informatie en advies op maat rond wonen en werken in of met Duitsland kan men terecht bij het GrensInfoPunt EDR (GIP).

Een belangrijke partner van de EDR in Duitsland is de IHK für Ostfriesland und Papenburg, waar de tweede gastspreker Kerstin Kontny als  beleidsmedewerker Verkeer en Toerisme werkzaam is. Het verzorgingsgebied van de IHK omvat ongeveer 500.000 inwoners en 32.000 ondernemingen. Daaronder de automobielindustrie (Volkswagen), scheepsbouw (Meyer Werf) en -vaart, energie (windmolens) en toerisme. Menig multinational is in dit gebied gevestigd. Op economisch gebied speelt het Midden- en Kleinbedrijf een belangrijke rol. Deze sector is het gemakkelijkst om internationaal mee samen te werken. Op onderwijsgebied zijn er de Hogeschool Emden/ Leer (zeevaart, sociaal werk, technieken en wetenschap) en de Business Campus Leer met in totaal zo’n 5.000 studenten. Nederland behoort tot de belangrijkste buitenlandse handelspartners van Ostfriesland. De voornaamste taken van de IHK zijn: dienstverlening voor bedrijven, taken van de overheid en belangenvertegenwoordiging van de gehele economie.

Wij danken Michiel en Kerstin voor hun uitgebreide toelichting op hun beider organisaties en hun internationale samenwerking. Het leverde een leerzame en boeiende workshop op!

Voor meer info:

hhttps://edr.eu

ttps://www.ihk-emden.de