17 mei

In Duitsland willen ze jullie producten misschien ook wel kopen

Bijna letterlijk op de grens tussen Nederland en Duitsland vindt de op één na laatste workshop van de Ondernemersacademie plaats. In het fraaie kantoor van de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans maken Kerstin Kontny en Caroline Wille de deelnemende studenten wegwijs bij “Internationaal zakendoen”.

Los van de inspirerende locatie wordt het een leuke en leerzame ontmoeting. Kerstin Kontny gaat met name in op de dienstverlening aan de 32.000 bedrijven (!) die zich in het Duitse werkgebied bevinden. Maar ook wordt aan belangenbehartiging voor ondernemers gedaan, net als aan opleidingen en netwerkbijeenkomsten.

Caroline Wille, die zichzelf beschrijft als een ‘grenspendelaar’ (wonend in Duitsland en werkend in Nederland), geeft talloze voorbeelden van de overeenkomsten en verschillen tussen (ondernemen in) Duitsland en Nederland. ,,Misschien willen ze in Duitsland jullie producten ook wel kopen”, houdt ze de deelnemers voor.

In de presentatie wordt duidelijk dat zowel in de Nederlandse als de Duitse grensregio veel potentie aanwezig is om ondernemende kansen te verzilveren. Voorzien van vele nieuwe inzichten bedanken zowel de deelnemende studenten als projectleider van de Ondernemersacademie het tweetal dat de workshop zo levendig heeft ingevuld.

De laatste workshop van het huidige leerjaar vindt plaats op maandag 23 mei. Ron de Wit (van Het Raadhuis Pekela BV) heeft het dan over het onderwerp ‘Bedrijfsadministratie’. Dat gebeurt vanaf 19.30 uur in het bedrijf van Van der Flier BV in Winschoten, dat Kor van der Flier belangeloos beschikbaar stelt (waarvoor dank !).

In de maand mei ronden de deelnemers ook hun Ondernemingsplannen af. Op de 31-e mei bereiden ze de slotavond voor. Die ‘grote finale’ van het seizoen is op dinsdag 14 juni in het Atrium van Noorderpoort in Stadskanaal. Daarbij wordt ook bekend of de studenten hun certificaat hebben behaald én wie de ‘hoofdprijs’ wint van 1000 euro.