07 dec

“Dit ging als een raketje”

De één is apart eerder vertrokken uit Bremen, de ander heeft anderhalf uur op een brommer gereden om er op tijd te zijn. Dat geeft wel aan hoe waardevol de studenten het vinden om een workshop te volgen. De vijfde van dit seizoen gaat (dan ook) over sociale media en wordt uitstekend verzorgd door Desiree Boerema van iDeesonline.

Zelf is ze bijna tien jaar ondernemer, maar vraagt zich nog wel eens af waarom ze er niet eerder mee is begonnen. Zo leuk vindt ze het om (naar eigen zeggen) ondernemers te helpen bij het bouwen aan hun bedrijf, door online zichtbaar te zijn op een manier die bij ze past. Desiree doet dat zelf heel persoonlijk, positief en puur.

Met behulp van het social media canvas laat ze de studenten kennismaken met en nadenken over hun missie, identiteit, producten, strategie, doelen en acties. Daarmee zijn ze beter zichtbaar op sociale media, vergroten ze hun naamsbekendheid en breiden ze hun netwerk uit. Zoals Desiree het formuleert: “Je plant een zaadje bij de klanten. Die gaan met je mee op reis”.

Goed moment

“Als je sociale media gericht inzet, kan het klanten opleveren”, geeft Desiree aan. “Maar je hoeft maar één op de vijf berichten, updates, reals, stories of feeds commercieel te maken. Juist nu is het een goed moment om te starten, omdat je nog niet commercieel bezig bent. Sociale media werken leuk in de opbouwfase waarin jullie zitten”, vervolgt ze.

Ook adviseert Desiree de ondernemers in spé beter één sociaal medium (zoals LinkedIn of Instagram) heel goed in te zetten, dan van alles tegelijk te willen doen (door bijvoorbeeld ook nog eens Twitter, Facebook, TikTok, Pinterest en dergelijke te gebruiken). ,,Denk goed en bewust na wat je doet en voor wie je dat doet”.

En Desiree volgt tot slot even enthousiast als aanstekelijk ook een ander advies zelf op, door een selfie te maken van de aanwezigen bij de workshop (“een foto is gratis reclame”). De deelnemers hebben er zeker wat aan, getuige de opmerking “Dit ging als een raketje”. Dan is het helemaal niet erg om nog anderhalf uur op de brommer naar huis te rijden !