25 apr

“Als ondernemers heb je altijd raakvlakken met de gemeente”

Wat kan een gemeente voor je betekenen ? Die vraag stellen John van der Laan en Roland Schepers aan de studenten van de Ondernemersacademie, bij de start van de één na laatste workshop van het seizoen. Na dik anderhalf uur hebben ze de antwoorden. Kort samengevat: véél meer dan je op het eerste oog zou denken.

John en Roland hebben bij elkaar op de basisschool gezeten en zijn daarna verschillende wegen ingeslagen. Sinds een aantal jaren werken ze samen bij de gemeente Stadskanaal. Hun werk is heel divers, zo blijkt uit de enthousiaste presentatie. Daarbij haken ze steeds in op de ondernemende plannen van de deelnemers.

Het tweetal is aanwezig geweest bij de pitch- en netwerkbijeenkomsten van de Ondernemersacademie en heeft daar ook goed geluisterd en gekeken naar de deelnemers. “Jullie hebben wat moois in handen”, zo complimenteren ze de studenten, nadat deze hun plannen (of zelfs de start van hun onderneming) hebben toegelicht.

In de toekomst kijken

Tijdens de workshop geven John en Roland het ene inzicht na het andere. Zoals: “Werken bij een gemeente is soms balanceren op een koord. Maar wij durven, net als ondernemers, in de toekomst te kijken”. En: “Als ondernemer heb je altijd raakvlakken met de gemeente, alleen ben je je daar niet altijd van bewust”.

Een gemeente kan flexibel meekijken met de mogelijkheden voor ondernemers, is de slotconclusie. “Zoek wel mensen om je heen die kritisch zijn”, geven John en Roland de studenten nog mee. En ook verwijzen ze nog naar een drietal handige websites: www.ruimtelijkeplannen.nl , www.omgevingsloket.nl en www.123subsidie.nl

Op dinsdagavond 9 mei is alweer de laatste workshop van dit seizoen. Dan gaat het bij de Eems Dollard Regio over “Internationaal zakendoen”. In mei ronden de studenten ook hun Ondernemingsplan af en oefenen ze op hun eindpitch. In juni is de slotbijeenkomst, op de Campus van Noorderpoort in Winschoten.